În cât timp sunt gata rezultatele ?
Rezultatul se eliberează pe loc, în 5 – 10 min., în funcţie de investigaţie. În funcţie de tipul de investigaţie, timpul de prelucrare diferă: pentru radiografiile dentare intraorale şi extraorale timpul de procesare este de aproximativ 5 min., în funcţie de numărul acestora. pentru tomografiile dentare timpul de procesare variază între 5 şi 10 min.
Pot sa fac radiografii dacă sunt însărcinata / alăptez?
Radiografiile dentare nu afectează embrionul, procesul de organogeneză sau naşterea, întrucât radiaţiile emise de aparatele roetgen dentare sunt extrem de mici, care vizează strict dinţii, iar zonele considerate de risc (abdomen, ovare, sâni) sunt protejate printr-un şorţ special conceput din plumb. Observaţie: Este de dorit însă ca, în perioada primului şi a ultimului trimestru de sarcină, să se evite efectuarea radiografiilor sau să se limiteze la strictul necesar (cu acordul scris al medicului curant ginecolog).
Este necesară programarea pentru o radiografie?
Nu! Ne puteţi vizita oricând în timpul programului. Dacă efectuaţi radiografiile 3D CBCT în ziua în care aveţi programare la medicul dumneavoastră, ar fi bine să ne vizitaţi cu cel puţin o oră înainte de programare. Radiografiile 3D CBCT sunt investigaţii complexe şi se eliberează în 5-10 minute de la efectuarea investigaţiei datorită tehnologiei moderne. Singurul factor care ar putea intarzia eliberarea investigatiilor CBCT ar fi mediul de trimitere a datelor. Copierea datelor pe CD va dura mai mult decat copierea pe stick memorie usb sau trimitere prin email a investigatiilor cate medicul trimitator.
Copiii pot efectua radiografii dentare sau tomografii dentare 3D CBCT?
În cazul copiilor se recomandă examinarea periodică de către un medic stomatolog încă de la o vârstă fragedă pentru a monitoriza dezvoltarea dentiţiei acestora, iar efectuarea investigaţiilor radiologice se face doar la recomandarea acestuia.
Am nevoie de o pregătire specială înainte de efectuarea unei radiografii?
Singurul lucru pe care trebuie să îl aveţi în vedere vizează îndepărtarea obiectelor metalice (lanţ, cercei, agrafe, clame, piercinguri sau extensii de păr cu componente metalice ) din zona gâtului şi a capului înaintea efectuării radiografiei panoramice, computer tomograf şi teleradiografii (NU se aplică şi pentru radiografiile intraorale). De asemenea, trebuie înlăturate protezele mobile şi mobilizabile.
De ce sunt utile radiografiile?
Majoritatea afecţiunilor dentare nu se pot vedea cu ochiul liber. De aceea radiografiile joacă un rol foarte important în punerea unui diagnostic corect şi începerea tratamentului adecvat. Pe radiografii se pot observa cariile interdentare, infecţiile de la nivelul rădăcinilor, pierderile osoase, dinţii care erup, chisturile, fisuri ale dinţilor apărute în urma traumatismelor şi lista poate continua.
Despre razele X
Razele X dentare sunt folosite pentru a realiza imagini rapide și nedureroase ale dinților și maxilarelor. Imaginile sunt afișate pe film sau pe monitorul computerului (imagini digitale) după ce razele X trec printr-o zonă a corpului și sunt absorbite diferit în funcție de densitatea structurilor. Părțile dense ale corpului, cum ar fi oasele și dinții, absorb o mare parte din razele X și vor apărea ca zone albe pe imaginea rezultată, în timp ce părțile mai puțin dense ale corpului, cum ar fi nervii și mușchii, absorb mai puțin, arătând ca nuanțe de gri.
Razele X dentare sunt folosite pentru a diagnostica bolile care afectează dinții și oasele. Acestea oferă informații importante pentru a ajuta la planificarea tratamentului stomatologic adecvat.
Ele pot fi utilizate pentru a identifica:
- Numărul, dimensiunea și poziția dinților
- Caria dentară inițială sau avansată
- Pierderea osoasa cauzata de boala parodontala
- Infecția dentară
- Fracturi de maxilar
- Probleme de ocluzie
- Leziuni ale maxilarului
- Alte anomalii ale dinților și oaselor
Dacă v-ați întrebat vreodată de ce ați fost îmbrăcat într-un șorț de plumb și tot personalul iese din cameră de fiecare dată când aveți nevoie de o radiografie dentară, este normal să aveți anumite îngrijorări cu privire la siguranța procedurii.
Radiografia dentară prezintă un risc mult mai mic decât o problemă dentară neidentificată și netratată. În mod curent, noi ne expunem zilnic radiațiilor din diferite surse naturale (atmosferice, cosmice, terestre) dar și surse artificiale (cuptor cu microunde, televizor, monitor, telefon mobil, etc.). Toate acestea reprezintă o cantitate de radiație cu mult, mult mai mare decât cea primită cu ocazia efectuării uneia sau mai multor radiografii dentare, fie ele digitale sau pe film.
Radiografiile dentare efectuate strict la recomandarea unui specialist, de către specialiști cu experiențâ, cu aparaturi de înaltă tehnologie, ce filtrează și dozează foarte eficient cantitatea de raze X, sunt sigure pentru sănătatea noastră iar motivul pentru care personalul din centrele de radiologie stă departe este pentru eliminarea riscului de expunere treptată care se acumulează zi de zi pe parcursul carierei.
Potrivit studiilor efectuate de specialiști, fondul natural de radiații este de 3600 μSv/an (unitatea de masură pentru doza de radiație care ajunge în organism este sievert (Sv)).
Dintre toate investgațiile cu raze X, radiografia dentară este cel mai puțin iradiantă, doza de radiație emisa fiind de numai 0,4 μSv pentru o radiografie retroalveolară si de 1 μSv pentru o radiografie panoramică, doza maximă admisă fiind de 20.000 μSv/an.